Το Αγουρέλαιο Χαλκιδικής είναι εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο από ελαιόκαρπο των ποικιλιών ΧΟΝΔΡΟΛΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ και ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ και εξάγεται με αποκλειστικά μηχανικές μεθόδους. Η ζώνη παραγωγής του καλύπτει ολόκληρο τον νομό Χαλκιδικής. Η συλλογή και η έκθλιψη του εκαιόκαρπου γίνεται πριν από το στάδιο της πλήρους ωρίμανσής του και όσο ο καρπός είναι ακόμα άγουρος (πράσινος).

Έχει αναγνωριστεί ως προϊόν Π.Ο.Π. από το 2013.

Η ιδιαιτερότητα του προϊόντος έγκειται στη χαμηλή οξύτητα, το λαμπερό πράσινο χρώμα, το λιγότερο επιθετικό αρωματικό και γευστικό προφίλ, με αίσθηση εξωτικών φρούτων (μπανάνας) και φρεσκοκομμένων χόρτων. Εχει λεπτή και ευχάριστα πικρή και πικάντική γεύση, χαρακτηριστικό που το διαφοροποιεί σημαντικά από άλλα ελληνικά αγουρέλαια και το καθιστά σαφώς αναγνωρίσιμο, όπως και η μεγάλη διατηρησιμότητά του. Το φρέσκο Αγουρέλαιο Χαλκιδικής είναι ελαφρά θολό, πράγμα που δεν αποτελεί μειονέκτημα αλλά είναι ενδεικτικό εφαρμογής ήπιων συνθηκών επεξεργασίας του ελαιοκάρπου στο ελαιουργείο.

http://minagric.gr/images/stories/docs/agrotis/POP-PGE/prodiagrafes_agoureleo_xalkidiki130612.pdf