Στη Μακεδονία η απόσταξη είναι παράδοση. Εκτός από τα πολλά αποστακτήρια που υπάρχουν, τσίπουρο και ούζο κάνουν και εμφιαλώνουν και πολλά οινοποιεία.

 

Τσίπουρο Μακεδονίας

Το «Τσίπουρο Μακεδονίας» είναι από το 2001 αναγνωρισμένο προϊόν ΠΓΕ. Η γεωγραφική ένδειξη «Τσίπουρο Μακεδονίας» χρησιμοποιείται για το τσίπουρο που παράγεται εντός των ορίων της Μακεδονίας και μπορεί να είναι είτε με γλυκάνισο είτε χωρίς.

Ούζο Μακεδονίας

Το «Ούζο Μακεδονίας{« ή Μακεδονικό είναι αναγνωρισμένο προϊόν ΠΓΕ από το 2011. Η γεωγραφική ένδειξη «Ούζο Μακεδονίας» χρησιμοποιείται για το ούζο που παράγεται εντός των ορίων της Μακεδονίας και έχει γεύση ιδιαιτέρως απαλή και εκλεπτυσμένα ευχάριστα αρώματα, που οφείλονται στον μακεδονικό μάραθο.

Μουντοβίνα Β. Χαλκιδικής

Πρόκειται για απόσταγμα από μέλι, ένα εξαιρετικά μοναδικό προϊόν που παράγουν οι μελισσοκόμοι στην περιοχής της Αρναίας. Η μουντοβίνα αναγνωρίστηκε ως ΠΓΕ το 2012. Το όνομα μουντοβίνα είναι ελληνορωμαϊκής καταγωγής και σημαίνει σκούρο κρασί και αποδώθηκε αυτό το όνομα από το ενδιάμεσο στάδιο παραγωγής.